Kuchnia

Kulinaria

Ciasto toffi na miodowych blatach
Składniki na ciasto:
500g mąki pszennej
2 łyżki cukru pudru
150g miodu
125g margaryny lub masła
2 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić np. przy pomocy malaksera. Ciasto podzielić na dwie części. Blaszkę 24x36 natłuścić i wysypać kaszą manną lub wyłożyć papierem. Ciastem dokładnie wylepić dno. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 minut w temp 180-190 stopni. Identycznie upiec drugą część ciasta. Wystudzić.


Składniki na krem:
700g śmietany kremówki 36%
4 łyżeczki żelatyny
1/3 szkl gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny
2 płaskie łyżki cukru pudru

ponadto:
400-500g masy kajmakowej
100g posiekanych orzechów włoskich


Śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier. Żelatynę dokładnie rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić. Wmieszać do kremówki i chwilę miksować.

Na pierwszy upieczony blat ciasta wyłożyć krem i wyrównać, przykryć drugim blatem. Wierzch posmarować masą kajmakową i posypać siekanymi orzechami.
Ciasto musi leżakować 24 godziny, aby zmiękło. Najlepiej smakuje na drugi-trzeci dzień.
Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation