Kuchnia

kuchnia

Zapiekanka z kurczakiem i chorizo

Co kupić:

4 piersi kurczaka
2 łyżki masła
1 pomidor
1 cebula
2 kiełbaski chorizo
4 ziemniaki
8 oliwek
oliwa z oliwek
sól
pieprz

Jak zrobić:

Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Naczynie do zapiekania wysmaruj odrobiną tłuszczu.

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i odstaw do ostygnięcia. Przestudzone ziemniaki pokrój w plasterki i wyłóż nimi dno naczynia do zapiekania.

Pomidora sparz, obierz ze skórki. Wyjmij pestki, a miąższ pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj.

Na patelni rozgrzej masło i dodaj warzywa. Podsmażaj przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

Chorizo pokrój na cienkie plasterki. Piersi kurczaka umyj i osusz. Każdą z piersi przekrój na ćwiartki. Pokrojoną kiełbasę oraz mięso dodaj do warzyw i podsmażaj przez mniej więcej 10 minut, odwracając od czasu do czasu, aż kurczak będzie gotowy.

Wyjmij kurczaka, pokrój go na plasterki i rozłóż na ziemniakach. Na wierzch wyłóż resztę sosu z patelni.

Oliwki pokrój na plasterki i ułóż na wierzchu zapiekanki. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Całość skrop oliwą z oliwek.

Zapiekaj przez mniej więcej 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation