Kuchnia

ciasteczkowo i...

Ciasto kruche z jagodami
Składniki:
Ciasto kruche:

• 250 g mąki tortowej
• 100 g masła, schłodzonego
• 100 g cukru (można znacznie ograniczyć, np. do 50 g)*
• szczypta soli
• 2 jajka

Nadzienie:

• 1/2 szklanki zmielonych na proszek płatków migdałów
• 4 łyżki cukru
• 2 łyżki mąki
• 4 łyżki masła, roztopionego
• 400 g jagód (świeżych lub mrożonych) + 4 łyżki cukru
Dodatki:

• roztrzepane jajko
• 4 łyżki cukru kryształu (gruba rafina)

Można podawać np. z: bitą śmietaną, posłodzoną kwaśną śmietaną, jogurtem, sosem waniliowym


Przygotowanie:
Formę na tartę o średnicy 23 - 24 cm posmarować masłem. Mąkę przesiać na stolnicę lub blat kuchenny, dodać pokrojone w kostkę masło, cukier i sól. Mieszać składniki końcami palców, stopniowo zgarniając je do środka. Wbić jajka i dalej wyrabiać palcami łącząc szybko wszystkie składniki. Ciasto kruche bardzo krótko wyrabiamy, tylko do połączenia się składników! Gdy ciasto będzie gładkie, uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
Ciasto rozwinąć z folii, odłożyć 1/3, resztę rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy i oprószonym mąką wałkiem na placek o średnicy większej niż forma. Rozwałkowanym ciastem wyłożyć spód i boki formy. Spód podziurkować widelcem. Wstawić do lodówki na czas nagrzania się piekarnika do 180 stopni i przygotowania wypełnienia. Resztę ciasta również trzymać w lodówce.
W miseczce połączyć mielone migdały z cukrem, mąką i roztopionym masłem. Mieszankę z migdałami wyłożyć na przygotowany spód, na wierzch wysypać jagody wymieszane z 4 łyżkami cukru.
Wyjąć resztę ciasta z lodówki, rozwałkować je i pokroić na 8 pasków. Ułożyć je przeplatając ze sobą, końce przykleić do brzegów. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation