Kuchnia

Od żołądka do serca.

Ciasto świerszcz - bez pieczenia
Składniki na spód:
300 g markiz czekoladowych z nadzieniem czekoladowym
50 g gorzkiej czekolady, połamanej
50 g masła, w temperaturze pokojowej
Wszystkie składniki włożyć do malaksera i zmiksować na mokry piasek .Przygotować formę do flanu (trochę wyższa niż do tarty) o średnicy 25 cm, z wyjmowanym dnem. Wysmarować masłem. Wysypać do niej ciasteczkową masę, wcisnąć w dno i boki formy. Schłodzić, do momentu przygotowania nadzienia.
Składniki na nadzienie:
150 g pianek marshmallows w kolorze białym*
125 ml pełnego mleka (3,2%)
60 ml likieru miętowego (crème de menthe)
60 ml likieru kakaowego białego (creme de cacao blanc)
375 ml śmietany kremówki (36%),
kilka kropel zielonego barwnika (niekoniecznie; likier miętowy nada nadzieniu kolor lekko zielony)
Dodatkowo:
1 pokruszone ciasteczko (takie same jak używane do spodu ciasta), do dekoracji
Mleko i pianki marshmallows umieścić w garnuszku. Lekko podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia pianek w mleku i powstania piankowego mleczka. Uwaga: nie można dopuścić do wrzenia, należy wcześniej ściągnąć z palnika. Pianki marshmallows zawierają żelatynę, która zagotowana straci swoje właściwości i nadzienie nie stężeje.
Piankowe mleczko przelać do innego naczynia, dodać oba likiery, wymieszać, następnie wystudzić.
Śmietanę kremówkę ubić do momentu, aż zgęstnieje, będzie lekko opadała z łyżki, nie będzie jednak ubita na sztywno, jak do innych ciast [zobacz na filmie]. Dodać do niej wystudzone piankowe mleczko i wymieszać (łyżką, nie mikserem), aż do połączenia i powstania jednolitej masy. Na tym etapie można dodać kilka kropel zielonego barwnika, jeśli macie takie życzenie. Nie jest to jednak konieczne - masa ma wyraźny, lekko zielony kolor.
Gotową masę wyłożyć na schłodzony spód i wyrównać. Ciasto schłodzić przez minimum 4 godziny w lodówce, a najlepiej przez całą noc.
Przed podaniem na wierzch ciasta pokruszyć ciasteczko..
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation