Kuchnia

Od żołądka do serca.

FRYTKI BEZTŁUSZCZOWE

- kilka ziemniaków (najlepsze będą odmiany twarde i żółte),
- 1 białko jaja,
- sól,
- przyprawy: papryka w proszku, czosnek granulowany, tymianek, zioła prowansalskie, sól ziołowa

Wykonanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w słupki lub ćwiartki. Pokrojone umyć i bardzo dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem (w celu pozbycia się nadmiaru skrobii). W dużej misce lekko ubić białko z dużą szczyptą soli. Dodać przyprawy. Frytki wrzucić do białka z przyprawami i dokładnie obtoczyć, aby każdy kawałek oblepił się białkiem. Tak przygotowane frytki rozkłożyć na blasze do pieczenia i zapiekać w 180-190ºC. Czas pieczenia uzależniony jest od rodzaju ziemniaka, grubości frytek i cech piekarnika, dlatego najlepiej piec je „na oko”. Jednak przybliżony czas to ok. 40-50 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation