Kuchnia

ciasta

Sernik z musem malinowym

Czas przygotowania: ok. 15 minut

Czas pieczenia: ok. 75 minut

Składniki (tortownica o średnicy 24 cm):

1 kg twarogu (dwukrotnie zmielony)
5 jajek
100 g serka homogenizowanego
½ kostki masła (100 g; stopione)
½ szklanki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka ekstraktu wanilii
50-100 g malin (ugniecione widelcem lub zmiksowane w blenderze)
200 g herbatników czekoladowych z nadzieniem (pokruszone)


Wykonanie:

Krok 1. Twaróg ucieramy z cukrem za pomocą miksera.

Krok 2. Kiedy cukier się rozpuści, dodajemy stopione masło i znów ucieramy na gładko.

Krok 3. Dodajemy do masy serek homogenizowany i ekstrakt z wanilii i rozmiksowujemy całość.

Krok 4. Do gładkiej masy wbijamy po 1 jajku, za każdym razem dokładnie je ucierając z masą, przed dodaniem kolejnego.

Krok 5. Dosypujemy do masy mąkę ziemniaczaną i miksujemy całość na gładko.

Krok 6. Na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy pokruszone ciastka i ugniatamy je, żeby utworzyły równą warstwę.

Krok 7. Na warstwę z ciastek wylewamy masę serową i wyrównujemy wierzch.

Krok 8. Masę serową dekorujemy kleksami z musu malinowego, zanurzając w każdym drewniany patyczek lub wykałaczkę i robiąc kilka „ósemek”.

Krok 9. Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 °C i pieczemy przez ok. 75 minut (gdyby sernik zbyt mocno podpiekał się od góry, można przykryć go folią aluminiową lub papierem do pieczenia). Studzimy w piekarniku przy otwartych drzwiczkach, następnie chłodzimy przez kilka godzin w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation