Kuchnia

przepisy- zupy, salatki & co.

Wiosenna zapiekanka
Składniki:

1 brokuł
1 duża lub 2 mniejsze papryki
1 por ( jasna część )
4 średnie ziemniaki
15 dkg sera żółtego

na sos

1,5 łyżki masła
1,5 łyżki mąki
1,5 szklanki mleka
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
biały pieprz
ulubione zioła
sól
Wykonanie:

Brokuł podzielić na różyczki i wrzucić na wrzątek, obgotować 3 minuty. Ziemniaki ugotować, ale nie do miękkości, tak ok. 10 minut.

Przestygnięte pokroić na grubsze plastry. Paprykę pokroić w dużą kostkę, a pora w krążki. Warzywa umieścić w naczyniu do zapiekania.

Przygotować sos. Masło rozpuścić, dodać mąkę i przesmażyć razem ok. 1 minuty. Odstawić garnek, dodać połowę mleka i przeciśnięte dwa ząbki czosnku, zamieszać. Postawić z powrotem na gazie, doprowadzić do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Dolać resztę mleka i pozostałe przyprawy. Zagotować. Zalać warzywa sosem i obsypać startym serem. Zapiekać w temp. 150C ok 30 minut.

W wersji z rybą. 2 lub 3 kawałki ulubionych filetów rozmrozić, posolić, oprószyć pieprzem, obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron. Pokroić na kawałki i umieścić między warzywami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation