Kuchnia

Light

Zdrowa, dietetyczna pizza

Składniki:

1 szklanka mąki pełnoziarnistej
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 opakowania suszonych drożdży (3,5 g)
1 łyżeczka soli morskiej
3/4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
1/4 szklanki jogurtu naturalnego,
1/4 szklanki ciepłej (nie gorącej!) wody
3 średnie ziemniaki
1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
1 por
2 ząbki czosnku
mozzarella
oregano


Etapy przygotowania:

1. Mąkę wymieszać z drożdżami i solą. Dodać oliwę, jogurt, wodę. Zmieszać, a następnie dokładnie zagnieść ciasto i uformować z niego kulę. Miskę z ciastem przykryć ściereczką, odstawić na 1 h w ciepłe miejsce. Blat posypać mąką, rozwałkować cienko ciasto, zawinąć brzegi. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Składniki etapu: 1 szklanka mąki pełnoziarnistej, 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 opakowania suszonych drożdży (3,5 g), 3/4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin, 1 łyżeczka soli morskiej, 1/4 szklanki jogurtu naturalnego,, 1/4 szklanki ciepłej (nie gorącej!) wody

2. Mąkę wymieszać z drożdżami i solą. Dodać oliwę, jogurt, wodę. Zmieszać, a następnie dokładnie zagnieść ciasto i uformować z niego kulę. Miskę z ciastem przykryć ściereczką, odstawić na 1 h w ciepłe miejsce. Blat posypać mąką, rozwałkować cienko ciasto, zawinąć brzegi. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

3. Mąkę wymieszać z drożdżami i solą. Dodać oliwę, jogurt, wodę. Zmieszać, a następnie dokładnie zagnieść ciasto i uformować z niego kulę. Miskę z ciastem przykryć ściereczką, odstawić na 1 h w ciepłe miejsce. Blat posypać mąką, rozwałkować cienko ciasto, zawinąć brzegi. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Składniki etapu: 1 łyżeczka soli morskiej, 3/4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin, 1/4 szklanki jogurtu naturalnego,, 1/4 szklanki ciepłej (nie gorącej!) wody

4. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, wystudzić. Rozgrzać oliwę z oliwek, posiekać por i czosnek, smażyć 5 min. na małym ogniu. Przełożyć na rozwałkowane ciasto. Dodać pokrojone w grube plastry ziemniaki, pokruszoną mozzarellę. Posypać ulubionymi ziołami (u mnie oregano).
Piec 15 min. w 220°C.

Składniki etapu: 3 średnie ziemniaki, 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin, 1 por, 2 ząbki czosnku, mozzarella, oregano
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation