Kuchnia

Kuchnia

Makaron z brokułami i pomidorami


Składniki dla 4 osób:

• 350 g makaronu muszelki
• 800 g brokułów
• 200 g dojrzałych pomidorów
• 2 anchois
• 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
• 30 g sera typu feta
• 1 ząbek czosnku
• Sól
• Pieprz


Przygotowanie:

Brokuły podziel na różyczki, odetnij łodygi. Dokładnie umyj w zimnej wodzie i je osusz. Anchois pokrój na drobne kawałeczki. Czosnek obierz i delikatnie zmiażdż.

Zblanszuj pomidory, zdejmij skórkę i wyjmij pestki. Miąższ pokrój na paski. W dużej ilości osolonej wody ugotuj makaron; na pięć minut przed odcedzeniem makaronu dodaj do wody różyczki brokułów.

W międzyczasie przygotuj sos : w garnku rozgrzej oliwę a następnie podsmaż ząbek czosnku na złoty kolor. Następnie wyjmij czosnek, dodaj anchois i podsmażaj je przez krótki czas. Dodaj pokrojone w paski pomidory, dopraw szczyptą soli i pieprzu i duś przez kilka minut. Odcedź makaron i brokuły, dodaj do sosu i posyp pokruszoną fetą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation