Plakaty i obrazy

Do kuchni

MojeTworyPrzetwory: Konfitura figowo-pomarańczowa

Składniki:

3 figi - około 300 g
1 średnia pomarańcza
50 ml likieru pomarańczowego
50 g cukru brązowego

Przygotowanie:
figi delikatnie umyć, osuszyć, pokroić na 4-6 części
pomarańczę dokładnie umyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok
figi umieścić w misce, posypać skórką, zalać sokiem pomaranczowym, odstawić na kilka godzin do lodówki, ja zostawiłam na całą noc
następnego dnia przekładamy wszystko do garnka, podlewamy likierem, dosypujemy cukier i smażymy na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając - tą ilość smażyłam godzinę, wystudziłam, powtórzyłam godzinne przesmażanie
gorące nakładać do słoików, proponowałabym dodatkowe zapasteryzowanie, chociaż 10 minut, jest to moje pierwsze spotkanie z figami w przetworach, a nie chciałabym mieć żadnych przykrych niespodzianek
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation