Kuchnia

Kuchnia

pierniczki choinkowe

pierniczki choinkowe - składniki:

·50 dag sztucznego miodu;

·25 dag margaryny;

·15 dag cukru;

·4 jajka;

·1 kg mąki pszennej;

·1 torebka proszku do pieczenia;

·2 torebki przyprawy do pierników;


pierniczki choinkowe - sposób wykonania:

miód roztapiamy w rondelku, dodając margarynę i przyprawę do pierników. 10 dag cukru gotujemy z odrobiną wody. tak przygotowany karmel łączymy z miodem, margaryną i przyprawą, całość studzimy. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z resztą cukru. dodajemy do nich ostudzoną masę z karmelem. następnie, cały czas ucierając, wsypujemy proszek do pieczenia i przesianą mąkę. pozostałe białka ubijamy na sztywną pianę, którą dodajemy do ciasta. wszystko dokładnie mieszamy i wyrównujemy. wierzch ciasta posypujemy mąką i zostawiamy na noc. następnego dnia wałkujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm i wycinamy foremkami dowolne kształty. pierniczki choinkowe układamy na wysmarowanych tłuszczem blachach i pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation