Kuchnia

Gotowanie

pieprz czy wanilia blog kulinarny: Po prostu megaśne curry z patisonem :)
Curry z patisonem

3 zielone patisony (ok. 700g)
3 kolorowe papryki (czerwona, żółta, pomarańczowa)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka czerwonej pasty curry (a najlepiej dozować ilość do smaku)
4 łyżki czerwonej soczewicy
500 ml bulionu (np. warzywnego)
½ puszki mleka koksowego (ok. 200g)
2-3 łyżki oleju (u mnie z pestek winogron)
ew. sól, pieprz do smaku
garść liści kolendry lub natki pietruszki (u mnie natka)

Warzywa umyć i osuszyć. Papryki i patisony poprzekrawać na pół, usunąć gniazda nasienne. Strąki papryk pokroić w paseczki, a patisony w grubszą kostkę. Cebulę posiekać. Czosnek drobno zetrzeć.
W garnku rozgrzać olej i delikatnie zeszklić na nim cebulę. Dodać pastę curry, a po krótkiej chwili pokrojone patisony – mieszając chwilę przesmażyć. Na koniec wmieszać czosnek. Wlać bulion, wrzucić paprykę i soczewicę. Gotować ok. 15-20 min. na niezbyt dużym ogniu.
Gdy warzywa lekko zmiękną (nie mogą się rozgotować!), a soczewica zupełnie się rozpadnie i zagęści potrawę - dodać mleczko kokosowe. Zagotować. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
http://pieprzczywanilia.blogspot.com/2013/08/po-prostu-megasne-curry-z-patisonem.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation