Inne

przetwory na zimę

Frużelina czerwona - SKŁADNIKI:

1 kg wiśni
250 g Czerwonej porzeczki
100 g borówki
100 g jagody
250 g malin
300 g truskawek
1 kg cukru żelującego
Frużelina czerwona - PRZYGOTOWANIE:
Wiśnie myjemy. Odrywamy ogonki, owoc przekrawamy na pół i wyciągamy pestkę. Pozostałe owoce dokładnie przebieramy i czyścimy z listków bądź szypułek i dokładnie myjemy. Owoce dzielimy na dwie równe części. Pierwszą część przy użyciu blendera dokładnie miksujemy, a drugą na razie odstawiamy. Zmiksowane owoce przekładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu co chwilę mieszając. Do gotujących się owoców zmiksowanych dodajemy całe owoce i zagotowujemy. Gotujemy przez minutkę ciągle mieszając. Po tym czasie dodajemy cukier żelujący. Całość mieszamy na małym ogniu aż cukier się rozpuści i ładnie połączy. Wyparzamy słoiki i gorącą frużelinę przekładamy do nich i dokładnie zakręcamy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation