Kuchnia

kuchnia

Ciasto ze śliwkami
180 g masła
160 g cukru
4 jajka
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
100 g mąki
125 g mąki ze środkiem spulchniającym
szczypta soli
10 małych śliwek lub moreli
2 łyżki cukru pudru

Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia blachę o wymiarach 28 na 20 cm.
Masło z cukrem ucieramy do białości. Dodajemy stopniowo jajka, dobrze ucierając.
Dodajemy esencję waniliową. Przesiewamy obie mąki i sól, mieszamy z masłem, aż składniki dobrze się połączą. Ciasto wykładamy do przygotowanej foremki.
Śliwki przepoławiamy, wyjmujemy pestki i przeciętymi stronami do góry układamy na cieście.
Pieczemy 30 minut. Studzimy, posypujemy cukrem pudrem i kroimy na kwadraty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation