Kuchnia

ciasta

Muffinki pinacolada
12 sztuk:

90 g mąki pszennej pełnoziarnistej

100 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

50 g wiórków kokosowych

300 g ananasa z puszki

1 jajko120 g brązowego cukru

80 ml oleju słonecznikowego

250 g jogurtu naturalnego/maślanki/kefiru

2 łyżki rumu (sugeruję trochę więcej, bo u mnie był jednak mało wyczuwalny)



Mąkę mieszamy z wiórkami, proszkiem i sodą.

Ananas odcedzamy z zalewy i 250 g kroimy w drobną kostkę, a 50 g w nieco większe kawałki do dekoracji. Jako rozbełtujemy z cukrem, olejem, jogurtem, rumem i ananasem pokrojonym w kostkę. Łączymy z mieszanką mączną i mieszamy łychą do powstania w miarę jednolitego ciasta. Ciasto nakładamy do foremek i pieczemy w 180 stopniach około 20-25 minut. Po ostudzeniu można polukrować lub udekorować kremem lub bitą śmietaną. I oczywiście ananas na wierzch, żeby nie było wątpliwości, co jest w środku. :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation