Kuchnia

ciasta

Pieczona owsianka czekoladowa z ciasteczkową posypką.


Jeśli jeszcze tego nie próbowaliście, musicie koniecznie.
Piękny smak i konsystencja, idealna na śniadanie i czekoladowy głód:)
Przepisy krążą w necie, zrobiłam tak z ciekawości, bez przekonania, myślałam że wyjdzie sucha i średnia w smaku. Myliłam się!
Jest pyszna, wilgotna i aromatyczna, niebo w gębie jak to mówią.
Można zajadać łyżeczką, ale na tyle zwarta że daje się podzielić na porcje.
A to moja zmiksowana wersja (naczynie do zapiekania średnicy 12cm):

1 bardzo duży banan
3/4 szklanki płatków owsianych (dałam błyskawiczne)
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
1/2 szklanki mleka
1 łyżka golden syrup lub płynnego miodu
1 łyżka ciemnego kakao
1 łycha masła orzechowego
1 ciasteczko korzenne

pysznie komponuje się z takim sosem:
1/2 opkowania serka homogenizowanego naturalnego
1 łyżka mleka skonadensowanego
cukier puder do smaku


Banana miażdżymy widelcem, dodajemy golden syrup, mleko i resztę składników.
Mieszamy do połączenia składników. Masa powinna być dość gęsta ale nie za bardzo.
Wykładamy do foremki wysmarowanej masłem. Wierzch posypujemy pokruszonym ciastkiem korzennym (u mnie cynamonowe z tego przepisu).
Wkładamy do pieca nagrzanego do 190 stopni.
Zapiekamy 20-25 minut (do momentu aż płatki wchłoną płyn).
Smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation