Kuchnia

desery

Mini ciasta z rabarbarem i limonkowym lukrem

Składniki:

rabarbar - 250 g
masło - 1 łyża
cukier - 2 łyżki

ciasto

mąka pszenna - 125 g
cukier - 100 g
masło - 100 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
jajko - 2 szt
ekstrakt waniliowy - 1/2 łyżeczki
sól - szczypta

lukier

cukier puder - ok. 3 łyżek
sok z limonki - ok. 1 łyżeczki

Sposób przygotowania

Rabarbar obierz, pokrój na ok. 1cm talarki. Podsmaż kilka minut na maśle z dodatkiem cukru. Ostudź.
Masło ubij z cukrem na gładką, puszystą, białą masę. Dodaj mąkę z proszkiem i solą, a następnie po jednym jajku. Wlej ekstrakt waniliowy. Całość dokładnie zmiksuj.
Ciasto przełóż do foremek wysmarowanych masłem, na wierzchu rozłóż rabarbar. Piecz ok. 15 minut w 180 oC.
Gotowe (ostudzone) ciastka ozdób lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z limonki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation