Kuchnia

desery

Lody snickersowe (z masłem orzechowym i karmelem)

500 ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
2 żółtka
1/2 szklanki cukru + 3 łyżki na karmel
1/2 szklanki orzeszków arachidowych, solonych, posiekanych
1/4 szklanki wody
2 duże łyżki masła orzechowego
100 g mlecznej czekolady



Kremówkę podgrzewamy. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Powoli wlewamy do nich śmietankę, ciągle ucierając. Przelewamy masę do garnuszka i podgrzewamy, aż zacznie gęstnieć. Nie gotować za długo, żeby się nie zwarzyło!

Na patelni podgrzewamy 3 łyżki cukru z wodą. Najlepiej na małym ogniu. Nie mieszamy, jedynie potrząsamy patelnią. Kiedy cukier zacznie się karmelizować, tzn. będzie miał złoty kolor i przyjemny zapach. Wtedy wsypujemy orzeszki, zdejmujemy z palnika i mieszamy. Odstawiamy na chwilę do ostudzenia.

75 czegolady topimy w kąpieli wodnej i ciepłą łączymy z masą śmietankową. Dodajemy też karmel z orzeszkami i masło orzechowe. 25 g czekolady siekamy i też dodajemy do masy. Miksujemy i wlewamy do pojemnika. Wstawiamy do zamrażarki i po 2 godzinach mieszamy. Potem powtarzamy mieszanie około 3 razy co jakieś pół godzinyi zostawiamy do całkowitego zmrożenia. Po wyjęciu lody są dość twarde, więc powinny odstać z 10 minut przed zjedzeniem. Teraz snickers na wierzch i zjadamy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation