Kuchnia

przetwory,dipy

Konfitura różana


130-150g płatków wonnej róży
750g białego cukru
500g wody
sok z 1 cytryny

Od płatków pozbawić białych końcówek. Lekko pogniecione w rekach płatki układać warstwami w szklanej misce, każdą zasypując 2 łyżkami cukru. Zakryć szczelnie i zostawić na noc.
Następnego dnia, w garnku o grubym dnie, zagotować na średnim ogniu pozostały cukier z wodą, mieszać, aż cukier całkowicie się rozpuści, doprowadzając całość do wrzenia. Dodać sok z cytryny i gotować na dużym ogniu przez 5 minut, nie mieszając. Zdjąć garnek i wystudzić syrop. Gdy jest już letni, włożyć do niego płatki wraz z płynem i całość raz jeszcze powoli zagotować. Gotować 15-20 minut do uzyskania odpowiedniej gęstości. Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić suchymi pokrywkami i odwrócić do góry dnem. Gdy przestygną ustawić wiekiem do góry.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation