Kuchnia

Kulinaria

Dżem z moreli i pomarańczy
SKŁADNIKI
Porcja na 5 słoików (po 450 g każdy):
1,25 kg moreli
3/4 I soku z pomarańcz (z około 6 świeżych owoców)
1,5 kg cukru
środek żelujący

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1
Odpowiednią ilość wody dopro­wadzić do wrzenia. Morele za­nurzyć w kilku porcjach w moc­no gotującej wodzie i od razu schłodzić w zimnej wodzie. Owoce obrać ze skórki i usunąć pestki. Przygotować 1 kg cukru.
2
Cukier i środek żelujący wy­mieszać w garnku. Dodać sok pomarańczowy i dokładnie wymieszać. Dodać drobno pokrojone morele.
3
Mieszankę szybko doprowadzić do wrzenia i ciągle mieszając gotować 5 minut na dużym og­niu. Dżem zdjąć z ognia i na­tychmiast wlać do uprzednio przygotowanych słoików. Słoiki dokładnie zamknąć i przecho­wywać w chłodnym pomiesz­czeniu. Przed użyciem słoiki należy dokładnie umyć w gorą­cej wodzie, a następnie wyt­rzeć je czystą ściereczką. Ot­warty dżem należy zużyć jak najszybciej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation