Kuchnia

ciasta i nie tylko

kruche ciasto owocami i bezą

Składniki (forma 30×40):
Kruche ciasto:

420 g mąki (2,5 szklanki)
5 żółtka
250 g zimnego masła
¾ łyżeczki proszku do pieczenia

Beza:

5 białek
250 g drobnego cukru
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli

Nadzienie:

150 g malin
150 g jeżyn
100 g jagód
100 g borówek

Przygotowanie:
Ciasto: W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, żółtka i posiekane masło. Wyrób ciasto na jednolita masę, następnie podziel na dwie części (jedna mniejsza, druga dwa razy większa). Tą większą częścią wyłóż dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Beza: Do białek dodaj szczyptę soli, następnie w trakcie ubijania piany dodawaj po jednej łyżce cukru, na końcu dodaj cukier waniliowy i miksuj jeszcze przez chwilę (w sumie miksowałam około 5 minut).
Na wyłożone ciasto wysyp umyte i osuszone owoce, następnie przełóż pianę na owoce i pokrusz pozostałym mniejszym kawałkiem ciasta.
iasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez 45 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation