Kuchnia

Kuchnia

Ciasto Venus

Składniki na biszkopt:

- 1/2 szklanki mąki pszennej

- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

- 1 szklanka cukru pudru

- 6 jaj

- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder. Dodać żółtka, wymieszać. Dodać obydwie mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia, delikatnie wszystko połączyć. Przelać do blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 30 minut w 180 st. C. Wystudzić, przekroić na 2 blaty.



Składniki na masę:

- 250 g sera białego zmielonego

- 2 galaretki cytrynowe

- 500 ml śmietany kremówki

- 1 śmietan - fix

- 2 łyżki cukru pudru



Dodatkowo:

- słoiczek dowolnego dżemu ( brzoskwiniowy )

- 100 g margaryny

- 100 g wiórek kokosowych ( dałam mniej, resztę uzupełniłam płatkami migdałów )

- 2 łyżki cukru


Galaretki rozpuścić w 1/2 litra wody, tężejącą podzielić na 2 części. Jedną część dodać do sera i wymieszać.

Kremówkę ubić z pudrem i śmietan - fixem, dodać drugą część galaretki.

Następnie połączyć ze sobą masę serową i masę śmietanową. Wyłożyć na jeden blat biszkoptu, przykryć drugim biszkoptem. Wierzch posmarować dżemem i posypać kokosem podsmażonym na maśle. Pozostawić do stężenia.


ŹRÓDŁO: http://martexsweetdreams.blox.pl/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation