Kuchnia

foods&drinks

Manakokitrusja - Wegańskie ciasto z kaszy manny
Rewelacyjne delikatne ciasto wegańskie na bazie kaszy manny. Ciasto jest bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu. Zniewala i kusi zapachem kokosa, rozpieszcza kubeczki smakowe. Polecam!
Składniki

- grysik( kasza manna): 1 szklanka
- proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
- cukier puder w młynku: 0.5 szklanki
- mleczko kokosowe puszka: 1 szklanka
- jabłka prażone bez konserwantów Firma Bracia Urbanek: 1 szklanka
- truskawki - świeże: 5 sztuk
- kiwi zielone: 1 sztuka
Liczba porcji: 9
Czas przygotowania: 45 min.
sposób przygotowania
1
Kaszę manną wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać mus jabłkowy oraz mleczko kokosowe. Dokładnie wszystko razem wymieszać. Gotową masę zostawić na 10-15 minut żeby kasza manna nabrała wilgoci ze składników.
2
Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Kwadratową blaszkę (23cm) wysmarować olejem (ciasto na brzegach jest wtedy pięknie żółto-pomarańczowe po upieczeniu). Do blaszki przelać całą masę.
3
Truskawki przekroić na połówki, przeciętą stroną włożyć do ciasta nie do końca zanurzając, żeby wilgoć uwalniająca się podczas pieczenia została wchłonięta prze ciasto utrzymując je w jednym kawałku. Truskawki można układać na przemian wraz z pociętymi na plastry.
4
Piec 30 minut min, góra ciasta ma się lekko przyrumienić. Ciasto wyjąc z piekarnika i i odstawić do wystygnięcia na godzinę, półtorej.
5
Kiedy ciasto wystygnie, po bokach truskawek układamy połówki z plasterków kiwi. Sposób podania - jak na załączonych zdjęciach, najlepiej kroić w prostokąty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation