Kuchnia

szamka

Babeczki
Składniki na kruche ciasto (z ArtKulinaria.pl):

300 g mąki pszennej
200 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
Składniki na krem:

szklanka mleka
czubata łyżka mąki pszennej
2 łyżki cukru
łyżeczka cukru waniliowego
50 g masła
Składniki na polewę gruszkową:

około 500 g gruszek (po obraniu i oczyszczeniu)
2 łyżki brązowego cukru
łyżeczka cynamonu
pół szklanki wody
Wykonanie:

Przygotować kruche ciasto: na stolnicę wyłożyć mąkę i masło i posiekać, dodać cukier i siekać dalej, na koniec dodać żółtka i szybko zagnieść. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez minimum pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wycinać kółka, którymi następnie należy wykleić foremki wcześniej posmarowane tłuszczem. Ja wykorzystałam foremkę na muffiny, więc moje babeczki były dość spore. Z ciasta zrobiłam 12 babeczek (zostało mi trochę ciasta, z którego upiekłam ciasteczka kruche). Ciasto ponakłuwać widelcem, nakryć folią aluminiować i obciążyć np. fasolą lub grochem. Piec około 12 minut w temperaturze 200°C.

Przygotować krem: 3/4 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W reszcie mleka rozprowadzić mąkę. Przelać do gotującego się mleka i jeszcze chwilę gotować aż budyń zgęstnieje. Zdjąć z ognia i na wierzch położyć pokrojone w plastry masło, odstawić do wystygnięcia. Gdy budyń będzie zimny zmiksować na puszysty krem.

W czasie kiedy budyń stygnie przygotować owoce: gruszki obrać, oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, dodać cynamon, cukier i wodę. Gotować na małym, często mieszając aż odparuje sok i woda (około pół godziny). Ostudzić.

Do kruchych babeczek nakładać po łyżce kremu i gruszek. Podawać od razu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation