Kuchnia

Kulinaria

Chatka Baby Jagi
Jest to jedno z ciast, które robi się w mig i nie trzeba go piec.

Składniki:
500 g twarogu śmietankowego (zmielonego)
100 g miękkiego masła
trochę więcej jak pół szklanki cukru pudru
cukier wanilinowy (16g)
1 łyżka kakao
1 żółtko (autorka podaje 2 szt, ja polecam zmniejszyć ilość lub całkowicie pominąć)
3 opakowania herbatników (1 op. = 10szt.)

Dodatkowo lecz niekoniecznie :)
ulubione bakalie (np. rodzynki, płatki migdałowe, skórka pomarańczowa, wiórki kokosowe)

Polewa:
2 łyżki mleka
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
2 łyżki przesianego kakao

Przygotowanie polewy:
Mleko, cukier, masło zagotować.
Wsypać przesiane kakao i dokładnie wymieszać. Gęstość polewy można regulować dodając w zależności od potrzeb mleko (jeśli jest za gęsta) lub kakao (jeśli jest zbyt rzadka)
Przygotowanie masy serowej:
Masło utrzeć z cukrem, dodać twaróg, żółtka i nadal ucierać na gładką masę.
Podzielić na pół. Do jednej części dodać łyżkę kakao i dokładnie wymieszać (ja byłam niecierpliwa i do całej masy dodałam 2 łyżki kakao).
Herbatniki ułożyć na folii aluminiowej w trzech rzędach obok siebie (każdy rząd to jedno opakowanie).
Jasną masę rozsmarować na przygotowanych ciastkach. Na jasną masę wyłożyć ciemną.
Na środkowy rządek wysypać bakalie (opcjonalnie).
Przy pomocy foli złożyć zewnętrzne rzędy ciastek ku środkowi tak, by powstał trójkąt przypominający chatkę. Docisnąć.
Polać polewą. Można udekorować opłatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi. Poczekać aż polewa zastygnie, następnie zawinąć w folię i odstawić do lodówki do stężenia.
Ciasto jest najlepsze po co najmniej jednym dniu, gdy ciastka zmiękną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation