Kuchnia

przepisy

OWSIANKA NA MLEKU
ŹRÓDŁO: withlovetocook.blogspot.com

Składniki:

(2 porcje)

3 szklanki mleka
1 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych lub zwykłych (rodzaj uzależnia czas gotowania)
1 łyżka miodu lub 1 łyżka cukru
szczypta soli

Dodatki:
dżem z czarnej porzeczki
pół tartego jabłka
suszone owoce (żurawina, rodzynki, śliwki)

orzechy

Przygotowanie:

Do garnka z grubym dnem wlewamy mleko i wsypujemy płatki owsiane, dodajemy szczyptę soli. Gdy mleko się zagotuje dodajemy 1 łyżkę miodu lub 1 łyżkę cukru. Gotujemy cały czas mieszając i plinując żeby owsianka się nie przypaliła. Czas gotowania uzależniony jest od rodzaju płatków owsianych, ale nie powinno to zająć więcej niż 5 minut.

Gotową owsiankę nakładamy do miseczek. Możemy do niej dodać dżem z czarnej porzeczki (lub inny ulubiony) albo starte jabłko.

Jeżeli przygotowujemy owsiankę z suszonymi owocami lub orzechami dodajemy je pod koniec gotowania i jeszcze chwilę gotujemy ciągle mieszając.

withlovetocook.blogspot.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation