Kuchnia

light/ cold desserts

Sernik Pina Colada
bez pieczenia

Składniki na spód:

150 g ciastek kokosowych
30 g wiórków kokosowych
60 g masła, w temperaturze pokojowej lub roztopionego
Wiórki kokosowe podprażyć na suchej patelni, mieszając, do zezłocenia. Dodać ciastka, masło i zmiksować/pokruszyć w malakserze do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.

Formę o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, wyrównać np. dnem kubka lub grzbietem łyżki, schłodzić przez 30 minut w lodówce.

Składniki na masę serową:

250 g twarogu sernikowego (zmielonego)
250 g serka mascarpone
250 ml śmietanki kokosowej 22%
70 g cukru pudru
80 ml likieru kokosowego
20 g żelatyny w proszku
70 ml wody, wrzącej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (za wyjątkiem wody).

Żelatynę dokładnie rozpuścić w wodzie, odstawić do lekkiego przestudzenia.

W misie miksera umieścić twaróg, mascarpone, śmietanę kokosową i zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać cukier puder, zmiksować. Dodać likier kokosowy i raz jeszcze zmiksować. Na sam koniec dodać lekko przestudzoną żelatynę i dokładnie zmiksować.*

Masę serową przelać na schłodzony spód ciasteczkowy. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia.

Ponadto:

mała puszka ananasów
galaretka ananasowa, 1 opakowanie
płatki lub wiórki kokosowe do dekoracji
Ananasy dokładnie odsączyć z soku, ułożyć na wierzchu sernika.

Galaretkę rozpuścić w połowie wody, jaka jest sugerowana na opakowaniu. Przestudzić. Wylać na wierzch sernika. Odłożyć do lodówki do stężenia.

Przed podaniem udekorować wiórkami lub płatkami kokosowymi.

* najlepiej do żelatyny dodać 1 łyżkę masy serowej i dokładnie wymieszać, powtórzyć kilka razy, następnie tak przygotowaną żelatynę dodać w całości do masy serowej
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation