Kuchnia

Dania

Zapiekanka z brukselką i kalafiorem
SKŁADNIKI (4 osoby):

250 g makaronu rurki
200 g brukselki (może być mrożona)
200 g różyczek kalafiora (mogą być mrożone)
250 g cheddara
250 g niesłodzonego mleka skondensowanego
1 jajko
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz

Zagotowujemy duży gar osolonej wody.
Brukselkę oczyszczamy z wierzchnich listków i wrzucamy do gotującej się wody.
Po pięciu minutach gotowania się brukselki dorzucamy do niej umyte różyczki kalafiora.
Gdy warzywa będą na wpół miękkie to dosypujemy do nich makaron i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Po ugotowaniu całość odcedzamy i przekładamy z powrotem do garnka.
Piekarnik rozgrzewamy do 220 st. C.
Ser ścieramy na tarce i mieszamy w misce wraz z mlekiem, jajkiem, gałką, solą i pieprzem.
Zalewamy makaron przygotowaną mieszaniną i mieszamy.
Przekładamy zawartość garnka do naczynia żaroodpornego i zapiekamy do zrumienienia się wierzchu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation