Kuchnia

Food&Drinks

gofry belgijskie
składniki na około 16 sztuk:

180g cukru
3 jajka
200g masła
2 torebki cukru waniliowego (lub 2 łyżki domowego ekstraktu alkoholowego waniliowego)
250g mąki
szczypta soli
masło rozpuścić i wystudzić. jajka ubić z cukrem, cukrem waniliowym i solą do białości. stopniowo dodawać wystudzone masło i mąkę. wymieszać dokładnie na gładką masę.
ciasto powinno być dosyć gęste, nie lejące się.

maszynę do gofrów nagrzać i lekko naoliwić. nakładać po łyżce stołowej ciasta na środek kratki. piec na jasnozłoty kolor. gofry nie powinny zajmować całej powierzchni kratki, dlatego też trzeba wymierzyć porcję ciasta odpowiednio do maszyny. u mnie jedna łyżka stołowa była w sam raz. gofry po upieczeniu są bardzo miękkie dlatego przed spożyciem należy je ostudzić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation