Kuchnia

sss

Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami


Co kupić:

schab: 6 plastrów
pieczarki, pokrojone w talarki: 150 g
mleko: 250 ml
mąka pszenna typu 450: 20 g
masło (82% tłuszczu): 20 g
ser Emmentaler, starty na drobnych oczkach : 80 g
ser Gran Padano : 2 łyżki
oliwa z oliwek do smażenia : 1 łyżka
musztarda Dijon: 1 łyżka
ocet biały winny: 2 łyżki
oliwa z oliwek: 4 łyżki
sałata masłowa: 1 szt.
sól: szczypta
pieprz: szczypta


Jak zrobić:

Przygotuj

Naczynie żaroodporne, trzepaczkę, słoik.
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C (termoobieg lub funkcja grilla).


Sos beszamel:

Ścieramy na tarce, na drobnych oczkach ser Emmentaler.
Do garnka wlewamy 250 ml mleka. Gotujemy, uważając, żeby nam się nie przypaliło.
W kolejnym garnku roztapiamy 20 g masła, które powinno się rozpuścić równomiernie na dnie garnka. Do garnka z rozpuszczonym masłem dodajemy 20 g mąki, cały czas mieszamy. Podsmażamy zasmażkę (mąka nie może być surowa). Bierzemy trzepaczkę. Ciepłe mleko dolewamy do garnka z zasmażką. Mieszamy bardzo energicznie, aż sos się zagęści. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy starty na drobnych oczkach ser Emmentaler, mieszamy. Zestawiamy garnek z ognia.


Schab:

6 plastrów schabu myjemy i osuszamy. Kładziemy je na desce do krojenia. Odkrawamy białe błonki. Przygotowane mięso odstawiamy na bok. 150 g pieczarek kroimy w talarki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek. Plastry schabu doprawiamy pieprzem i solą z obu stron, a następnie kładziemy na rozgrzaną patelnię. Mięso smażymy z obu stron – gdy jest już podsmażone, przekładamy je do naczynia żaroodpornego.
Na tę samą patelnię, na której smażyliśmy schab, wrzucamy pieczarki, solimy, smażymy. Do sosu beszamel dodajemy sok z mięsa, który zebrał się w naczyniu żaroodpornym.
Na tarce ścieramy ser Grana Padano. Do sosu dodajemy pieczarki prosto z patelni. Sos beszamel rozsmarowujemy na plastrach schabu. Posypujemy 2 łyżkami startego sera Grana Padano. Wkładamy schab do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni C (termoobieg lub funkcja grilla) i pieczemy do momentu, aż całe danie się zarumieni (około 2-5 minut).


Sałata:

Sałatę masłową myjemy, suszymy i rwiemy na kawałki, które wkładamy do miski. Do słoika dodajemy 1 łyżkę musztardy Dijon, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki białego octu winnego. Energicznie potrząsamy słoikiem. Dodajemy 1 łyżkę wody, potrząsamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Zamykamy słoik i energicznie nim potrząsamy. Polewamy sałatę sosem a następnie przekładamy ją do mniejszych miseczek. Wyjmujemy schab.


Jak podawać:

Danie dekorujemy 1 łyżką pokrojonej pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation