Kuchnia
Słodkości
Pie Pops
Pie Pops to po prostu aż mini tarty z nadzieniem. Nawet tym wytrawnym! Może być to także twarożek z wanilią, toffi z bakaliami, krem budyniowy oraz teoretycznie wszystko na co przyjdzie Wam ochota. Ważne jest jednak by nie nałożyć zbyt dużej ilości, dokładnie zlepić brzegi (dociskając widelcem albo końcem patyczka) i zostawić otworek na parę, by ciasteczka równo się upiekły.
kruche ciasto:
300g mąki
200g masła, zimnego
50g cukru pudru
duża szczypta soli
kilka łyżek zimnej wody
do posmarowania: żółtko + 2-3 łyżki śmietanki kremówki/mleka
ulubione dodatki:
owocowy dżem*
masło orzechowe
Nutella itd.
oraz:
patyczki (drewniane lub papierowe**)
Na stolnicę przesiać mąkę pszenną, cukier puder i sól. Dodać masło pokrojone w kostkę, posiekać nożem tak by masło połączyło się z suchymi składnikami w bardzo drobne okruchy. Dolać wodę, zagnieść szybko rękoma na gładkie, miękkie ciasto***. Owinąć w folię spożywczą i schłodzić 15 minut.
Na podsypanej mąką stolnicy wałkować porcje ciasta (2-5mm). Wykrawać foremką kółka (o średnicy ~6,5cm), serca itp. - w ich części malutką foremką wyciąć serduszko lub gwiazdkę, a część pokroić radełkiem w cienkie paski, które następnie zapleść w kratkę. Na środku kółka położyć patyczek lekko go dociskając. Nałożyć wybrane nadzienie pozostawiając margines, brzegi smarować wodą lub żółtkiem wymieszanym ze śmietanką/mlekiem, przykrywać posmarowanym kółkiem z wyciętym serduszkiem lub zaplecioną kratką, docisnąć brzegi patyczkiem lub widelcem.
Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w niewielkich odległościach. Blaszki z ciasteczkami schłodzić kilka minut przed pieczeniem (po schłodzeniu można posypywać je drobnym cukrem jeśli wybraliście mało słodkie nadzienie).
Piec ok. 15-25 minut (w zależności jak cienkie jest ciasto) w 170st.C aż delikatnie się zarumienią.
Przepis na ok. 30-35 ciasteczkowych lizaków.
*najlepiej domowy - z samych owoców, cukru i soku z cytryny, dodatkowe zagęstniki mogą spowodować 'ucieczkę' nadzienia z ciastek ;)
**upewnijcie się, że patyczki nie są np. z plastiku.
***ciasto można przygotować także w food procesorze/robocie planetarnym z przystawką do siekania/ucierania, wygodniej i szybciej :)
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