Kuchnia

Light

Cranachan- tradycyjny szkocki deser w wersji light.

Składniki:
150g śmietany 12% lub jogurtu
5 łyżek płatków owsianych
300 g malin
5 łyżek cukru brązowego lub łyżeczka słodzika(wg uznania)
2 łyżki whisky lub rumu

Sposób przygotowania
Płatki owsiane rumienimy na suchej patelni do złocistego koloru, zdejmujemy z ognia, skrapiamy alkoholem i odstawiamy na kilka godzin, najlepiej na noc. Maliny zasypujemy cukrem lub jak kto woli słodzikiem, gotujemy około 10-15 minut, aż woda trochę odparuje. Mielimy, przecieramy przez sito. Studzimy.
Płatki owsiane mielimy w młynku, mieszamy ze śmietaną/jogurtem. W szklankach układamy warstwami maliny i śmietanę. Wierzch posypujemy niezmielonymi płatkami, wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Podajemy.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation