Kuchnia

☆ Kulinarne ☆ - kotlety

Schab pieczony z oliwkami i sałatką z grillowanego bakłażana



Co kupić:

ok. 1 kg schabu w plastrach
300 g zielonych oliwek, pokrojonych na pół w poprzek
5 ząbków czosnku
2 czerwone papryki, pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w ćwiartki
2 bakłażany, pokrojone wzdłuż w plastry (do 1 cm szerokości)
400 g sera typu feta
200 g pomidorków koktajlowych, pokrojonych na połówki
20 g świeżej mięty
2 cebule dymki
70-100 ml oliwy
150 g płatków kukurydzianych
2 jaja
50 g mąki
1 cytryna (sok)
biały pieprz
sól



Jak zrobić:

Przygotuj

Patelnię grillową, folię spożywczą, blachę i papier do pieczenia.
Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg).


Przygotowanie:

3 ząbki czosnku siekamy drobno. Pokrojony bakłażan solimy, pieprzymy, posypujemy posiekanym czosnkiem (połową tego posiekanego) i zalewamy oliwą z oliwek (30 ml). Plastry bakłażana smażymy na patelni grillowej. Pokrojone w ćwiartki papryki posypujemy solą i pieprzem, polewamy oliwą z oliwek (ok. 20 ml) i posypujemy pozostałym posiekanym czosnkiem. Paprykę kroimy w mniejsze części (każdą ćwiartkę na pół wzdłuż).

Ugrillowanego z obu stron bakłażana zdejmujemy z patelni, kładziemy na talerz, jeden na drugim i smażymy kolejne plastry. Cebule dymki (białą część) kroimy na mniejsze kawałki (w poprzek w grube kawałki) i przekładamy do miseczki. 2 ząbki czosnku kroimy w cienkie plastry. Przekładamy do cebuli. Szczypior dymek kroimy na kawałki o długości mniej więcej 3 cm. Przekładamy do miski. Paprykę grillujemy z obu stron. Zgrillowane warzywa kroimy: bakłażan na plasterki w poprzek (3-4 cm szerokości każdy). Paprykę kroimy w nieregularne kawałki na skos. Dodajemy do miski razem z pokrojoną dymką, pokrojonymi oliwkami i pomidorkami.

Ser kruszymy i dodajemy do sałatki. Doprawiamy mielonym białym pieprzem, oliwą (10 ml) i sokiem z cytryny (do smaku). Delikatnie mieszamy.

Kilka listków mięty kroimy w cienkie paski, dodajemy do sałatki, na końcu dodajemy pokrojony szczypior. Delikatnie mieszamy.
Plastry schabu delikatnie rozbijamy pod folią, doprawiamy solą i pieprzem. Jajo roztrzepujemy. Rozkruszamy płatki kukurydziane. Mięso panierujemy w mące i jajku i na koniec w płatkach kukurydzianych. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek (ok. 20-30 ml) i smażymy schab na patelni. Usmażone kotlety schabowe przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 1-2 min.


Jak podawać:

Na talerz wykładamy sałatkę, obok sałatki kładziemy mięso. Dekorujemy miętą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation