Wnętrza

Piękne wnętrza

Hiszpańska zupa rybna z krewetkami i szafranem

400g ryby (np. dorsz, mintaj)
2 szklanki białego wina
1 papryka zielona
2 łyżki oliwy
duza szczypta szafranu
400g obranych dużych krewetek
2 marchewki
1 papryka czerwona
sól
1 kostka bulionu warzywnego
400g innych owoców morza (np. kalmary, mieszanka frutti di mare)
3 pory
1 cytryna
1 łyżka Papryka słodka
1 łyżka Natka pietruszki

Papryki pokroić w nieduże kawałki, marchewki w małą kostkę, pory w krążki.
Nitki szafranu namoczyć w kilku łyżkach ciepłej wody.
W dużym garnku rozgrzać oliwę, dodać warzywa i dusić je, aż zmiękną (ok. 10 min.).
Dodać paprykę, szafran i dusić jeszcze kilka minut.
Dodać wino, kostkę rozpuszczoną w 0,7 litra wrzącej wody i gotować ok. 15 min.
Dodać pokrojoną rybę, owoce morza, całe krewetki, natkę pietruszki i ewentualnie sól.
Gotować jeszcze 5-7min. na małym ogniu.
Podawać z cząstkami cytryny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation