Kuchnia

Ciasta, torty i różne słodkości

NUTELLA HOME MADE, czyli domowy krem z orzechów i kakao :) Przepis - Przygotuj: 2 szklanki orzechów laskowych, 1 szklanka cukru pudru, 1/3 szklanki holenderskiego kakao w proszku, 2 łyżku oleju z orzechów laskowych, łyżeczka ekstraktu z wanilii, szczypta soli. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni C. Orzechy rozłóż na blasze przykrytej papierem i piecz przez około 12 minut. W połowie czasu obróć je, by przypiekały się równomiernie.

Bądź uważna, by nie przekroczyć dopuszczalnego czasu - nadmiernie spieczone nie będą się nadawały do dalszej obróbki!

Po wyjęciu z piekarnika, przełóż je do średniej wielkości miski. Kiedy orzechy wystygną, przykryj miskę talerzykiem i potrząsaj delikatnie przez około minutę, aby usunąć skórki.

Oczyszczone orzechy przekładaj do miksera/blendera, a postałe poddawaj procedurze tak długo, aż łupinki z nich odpadną.

Orzechy zblenduj na gładko. Powinnaś uporać się w niecałe 5 minut. Do orzechów dodaj cukier puder, kakao, olej, ekstrakt waniliowy i sól.

Miksuj tak długo, aż powstanie prawie idealnie gładki krem.

Przełóż do słoiczka i podawaj ze świeżymy rogalikami francuskimi! SMACZNEGO!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation