Design

Design

sajgonki na dwa sposoby

1. z wegetariańskim farszem (4 porcje):

składniki:
2 marchewki,
opakowanie kiełków soi,
pęczek szczypiorku,
cebula,
1/2 kapusty pekińskiej,
papryka,
opakowanie papieru ryżowego TaoTao,
50 g świeżego imbiru,
strączek chili,
2 ząbki czosnku,
1 trawa cytrynowa lub skórka otarta z 1 cytryny,
1/2 pęczka kolendry,
po 30 ml sosu sojowego i sosu rybnego TaoTao,
2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:
warzywa i zieleninę pokroić, marchew razem z kapustą, cebulą, papryką słodką i czosnkiem zalać wrzątkiem i odstawić na 2-3 min. Odsączyć. Imbir i chili podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać warzywa. Smażyć razem 2-3 min. Dodać sos sojowy i rybny, kolendrę, szczypior, trawę cytrynową i kiełki. Wymieszać. Farsz okładać na przygotowany jak w przepisie poniżej papier ryżowy, zawijać sajgonki, smażyć na rozgrzanym oleju.

2. z mięsem i warzywami:

składniki:
2 marchewki,
cebula,
4 ząbki czosnku,
200 g mielonego mięsa,
2 łyżki oleju,
100 g makaronu chińskiego TaoTao,
garść grzybów mun,
100 ml sosu sojowego TaoTao,
papier ryżowy TaoTao,
sos do sajgonek TaoTao

Sposób przygotowania:
marchew obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę, czosnek drobno posiekać. Olej rozgrzać mocno na patelni. Podsmażyć na nim cebulę, czosnek i marchew. Następnie dodać mięso i jeszcze chwilę smażyć.
Grzyby opłukać, zalać wrzątkiem. Do drugiej miseczki wyłożyć makaron, również zalać wrzątkiem. Grzyby i makaron odsączyć po kilku minutach. Grzyby posiekać. Makaron pokroić na kawałki ok. 4 cm. Razem z grzybami dodać do warzyw i mięsa. Doprawić sosem sojowym.
Każdy arkusz papieru ryżowego zwilżyć wilgotną ściereczką i ułożyć jeden na drugim, przekładając każdą warstwę wilgotną ściereczką. Odstawić na kilka minut.
Na wilgotny papier układać farsz i zawijać sajgonki (jak krokiety). Smażyć na oleju na złoty kolor. Gotowe sajgonki podawać z sosem do sajgonek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation