Kuchnia

przepisy- ciasta & co.

Sernik waniliowo-czekoladowy z truskawkami


Masa sernikowa jest bardzo kremowa, słodka dzięki białej czekoladzie i pięknie pachnąca wanilią. Dla kontrastu konfitura z czerwonych owoców jagodowych, głównie truskawek i do wyboru porzeczek lub malin (ewentualnie róży). Świetnie razem współgrają, a gotowy sernik wygląda nie tylko ślicznie, ale i pysznie smakuje. Polecam!

Truskawki możecie zastąpić dowolnymi owocami. Świetnie sprawdzą się morele, maliny albo mieszanka owoców leśnych.

składniki:

500g truskawek*
150g czerwonych porzeczek/malin (albo dwie duże łyżki konfitury różanej)
2 łyżeczki cukru**
sok z 1/2 cytryny

100g biszkoptów
2 łyżki roztopionego masła
1kg twarogu, zmielonego 2-3krotnie
70g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego + ziarenka z 1 laski wanilii)
200g białej czekolady
200ml śmietanki kremówki 30-36%
4 jajka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki proszku budyniowego lub mąki ziemniaczanej, płaskie

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

Najpierw przygotować na patelni konfiturę. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. 300-350g pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię razem z porzeczkami/malinami, cukrem i sokiem cytrynowym. Podgrzewać aż całość ładnie zgęstnieje - w połowie zmiksować za pomocą blendera by pozbyć się kawałków owoców. Gotową ostudzić.

Dno tortownicy 22-26 cm wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia (na dno tortownicy kładziemy większy średnicą krążek papieru do pieczenia, nakładamy obręcz i zaciskamy by papier wystawał poza tortownicę). Ciastka pokruszyć w blenderze, dodać masło i wymieszać. Przesypać do tortownicy i docisnąć do dna. Podpiec 5 minut w 170st.C, ostudzić. Na najniższą półkę piekarnika położyć naczynie z gorącą wodą. Śmietankę podgrzać do zagotowania, zalać czekoladę i wymieszać do jej rozpuszczenia, ostudzić. Do misy miksera włożyć zmielony twaróg i cukier. Miksować na wolnych obrotach miksera aż się połączą, następnie dolać roztopioną w śmietance czekoladę, potem dodawać po jednym jajku, a na koniec ekstrakt waniliowy i przesianą mąkę ziemniaczaną lub budyń. Na przestudzony spód nakładać masę serową przekładając truskawkową konfiturą. Na wierzchu rozłożyć pozostałe połówki truskawek. Piec 15 minut w 170st.C, potem 50-60 minut w 125st.C, aż sernik się zetnie. Ostudzić 15-20 minut w lekko uchylonym piekarniku, kolejno na kuchennej kratce, a następnie schłodzić kilka godzin w lodówce.


*lub dowolnych owoców, także mrożonych - polecam morele, maliny lub mieszankę owoców leśnych.

**ilość cukru najlepiej dostosować do słodkości owoców. Należy również pamiętać, że sernik dzięki białej czekoladzie jest odpowiednio słodki, więc fajnie kontrastuje kwaśniejsza konfitura.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation