Kuchnia

przepisy- mieso,ryby & co.

Polędwiczka w czarnym pieprzu z pysznym sosem pieczarkowym

Składniki, 4 porcje:
• 1 polędwica wieprzowa o wadze 500 g
• sól morska i 2 łyżki grubo zmielonego czarnego pieprzu
• 2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego

Sos z pieczarkami:
• 350 g pieczarek
• 1/2 szklanki gorącego domowego bulionu lub wody
• kilka kawałków suszonych grzybów
• 2 łyżeczki sosu worcester
• 1 mała cebula szalotka
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
• 1 łyżka masła
• 1 kieliszek brandy
• 1 łyżka musztardy dijon
• 1/4 szklanki (60 ml) gęstej śmietany 30%


Purée ziemniaczane z chrzanem:
• 800 g ziemniaków
• 2 łyżki chrzanu
• 1 łyżka masła


Do podania, np.:
• surówka z kopru włoskiego, surówka z kapusty kiszonej, marchewka glazurowana


Przygotowanie:

Polędwicę ocieplić w temperaturze pokojowej. Przygotować składniki sosu pieczarkowego, większe pieczarki pokroić, mniejsze pozostawić w całości. Bulion lub wodę zagotować razem z suszonymi grzybami a następnie wymieszać z sosem worcester. Posiekać natkę pietruszki i cebulę.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Polędwicę doprawić solą i dokładnie obłożyć pieprzem, posmarować 1 łyżką oliwy. Rozgrzać patelnię (np. taką, którą można wstawiać do piekarnika, jeśli takiej nie mamy, używamy zwykłej i jednocześnie nagrzewamy w piekarniku niedużą blaszkę do pieczenia).
Na patelni podgrzać drugą łyżkę oliwy, dokładnie z każdej strony obsmażyć polędwicę na złoty kolor. Włożyć do piekarnika (razem z patelnią lub przełożyć na blaszkę) i piec przez 15 minut. Wyjąć upieczoną polędwicę i odłożyć na talerz (nie kroić przed upływem 8 minut).
Na tej samej patelni przygotować sos z pieczarkami: postawić patelnię na ogniu, roztopić masło. Włożyć pieczarki razem z cebulą i smażyć na nieco większym ogniu mieszając co chwilę aż pieczarki będą lekko zrumienione. Dodać musztardę i wymieszać. Wlać brandy i chwilkę pogotować. Następnie wlać bulion z suszonymi grzybami i sosem worcester oraz śmietankę. Zagotować, ustawić ogień na umiarkowany i gotować sos przez około 4 minuty aż zgęstnieje. Na minutę przed końcem dodać natkę pietruszki. Sprawdzić czy sos jest odpowiednio słony.
Purée ziemniaczane z chrzanem: Obrać ziemniaki i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i od razu rozgnieść praską z dodatkiem masła oraz chrzanu.
Ziemniaki wyłożyć na talerz, ułożyć pokrojoną na plastry polędwicę i polać sosem z pieczarkami. Udekorować natką pietruszki i podawać z wybraną surówką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation