Kuchnia

ładnie podane

szynkowe kwiaty
Szynkowe róże "

Urocze kruche różyczki z wędliną , w sam raz na drugie śniadanie lub romantyczną kolację.
OstraNaSłodko
Autor: OstraNaSłodko
Zobacz pulpit i inne treści tego autora
różyczki
Składniki
mąka 20 dekagramów +
masło 12 dekagramów +
sól 1 szczypta
żółtko 1 sztuka
wędlina 20 dekagramów +
Porcje: 20
Sposób przygotowania

1
róże - krok 1

Mąkę, sól , żółtko i masło siekamy nożem . Rozkruszamy palcami i dodajemy 2 łyżki zimnej wody. Zagniatamy całość , zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Po wyciągnięciu rozwałkowujemy na opruszonej mąką stolnicy i wycinamy pojedyncze paski o szerokości ok. 2-2,5cm. Każdy plasterek wędliny rozcinamy na pół i układamy na paskach , tak jak to pokazałam na obrazku. Zwijamy z rulonik ( delikatnie ) , tak by powstała różyczka. Sklejamy końcówkę. Układamy na blasze i pieczemy ok.15 min. w temp. 200C. UWAGA! Kukajmy do piekarnika , ponieważ wędlina łatwo się spieka! Ja trzymałam 3 minutki za długo i końcówki się za bardzo spiekły! Zajadamy jeszcze ciepłe! Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation