Kuchnia

Przetwory

Pieczone pomidory - przepis

Składniki:
2 kg dowolnych pomidorów,
3-4 ząbki czosnku,
garść świeżej bazylii,
garść świeżego oregano,
sok z 1/2 cytryn,
1 szklanka oleju rzepakowego ( ja użyłam kukurydzianego),
1 łyżeczka soli morskiej,
świeżo mielony pieprz,
1 łyżeczka cukru.
Przygotowanie:
Pomidory umyć, pokroić większe na ćwiartki, mniejsze na połówki. Pokrojone pomidory ułożyć na blasze, posypać plasterkami czosnku,pieprzem, bazylią i oregano. Wymieszać ze sobą olej, sok z cytryny, sól i cukier. Tak przygotowaną oliwą polać pomidory. Pomidory wstawić do nagrzanego do 200 st.C piekarnika i piec prze ok 0,5 godziny. Potem zmniejszyć temp. do 120-140 stopni C i piec około 2 godzin Pomidory przełożyć do słoiczków, a następnie zalać gorącą oliwą z pieczenia. Słoiczki zakręcić i pasteryzować kilka minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation