Kuchnia

Przetwory

Marmolada cebulowa

Potrzebujemy
3 duże cebule
3 klarowanego masła lub oleju
1/4 łyżeczki soli
duża szczypta cukru
50 ml wytrawnego czerwonego wina
łyżka sosu worcestershire (opcjonalnie)

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Następnie wrzucamy ją na patelnię, na której wcześniej rozpuściliśmy masło. Posypujemy solą oraz cukrem dzięki czemu nie powinna się przypalić i łatwiej ja skarmelizujemy.

Cebulę musimy podsmażać na niewielkim ogniu często mieszając. Zajmie to ok. 30-40 minut. Kiedy nabierze głębokiego, bursztynowego koloru możemy dodać do niej sos worcestershire oraz wino. Gdy nadmiar płynu odparuje, a cebula zgęstnieje mamy gotową marmoladę. Możecie zużyć ją od razu lub przechowywać w zapasteryzowanych słoiczkach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation