Kuchnia

Kuchnia

Właśnie rozpoczyna się sezon na nasze ukochane warzywa: dynie, cukinie, kukurydzę. Warto wybrać się na spacer do lokalnego warzywniaka, przynieść wszystko, co tylko da się udźwignąć, a w kuchni popuścić wodze fantazji... Dziś polecamy sałatkę z dynią i fetą.

Porcje: 4

Potrzebujesz: 900 g dyni hokkaido lub zwykłej dyni, 3 łyżki dobrej oliwy z oliwek, sól morska i świeżo mielony pieprz, 1 łyżeczka miodu, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka balsamico, 100 g świeżego szpinaku (baby szpinak), 100 g fety, 2 garście orzechów pecan uprażonych

Krok po kroku:

1. Rozgrzej piekarnik do 220 st C.

2. Dynię obierz ze skórki, usuń pestki i pokrój w plastry. Ułóż na blasze. Skrop oliwą, posyp solą i pieprzem. Piecz 30 minut aż plasterki będą miękkie i lekko brązowe na brzegach. Wyjmij z piekarnika i przestudź.2. Wymieszaj oliwę, miód i balsamico. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.

3. Szpinak wymieszaj z dynią. Posyp orzechami i pokruszoną fetą. Skrop sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation