Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Kluski kładzione gotowane na serwecie
Składniki

4 małe bułki (20 dag)
1 szklanka mleka
3 jajka
20 dag kiełbasy szynkowej lub mięsa gotowanego albo pieczonego
6-7 dag mąki
sól i gałka muszkatołowa
masło
10 dag boczku


Sposób przygotowania

Bułki kroimy w kostkę, zalewamy mlekiem wymieszanym z jajkami i pozostawiamy na 30 min. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę mięso i przesianą mąkę, doprawiamy do smaku solą i gałką. Zwilżonymi wodą dłońmi formujemy niezbyt duże kluski i maczamy w stopionym maśle. Płaski rondel napełniamy wodą, a na brzeg mocno naciągamy gazę lub płótno o luźnym splocie (jak na bęben) i przywiązujemy dookoła mocną nicią lub bawełnianą tasiemką. Nakładamy kluski, przykrywamy miseczką i gotujemy 30 minut na małym ogniu. Podajemy polane skwarkami z boczku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation