Kuchnia

Salatki

Sałatka z cukinia i feta


świeży szpinak
rukola
cukinia
ser feta
1 łyżka białego octu winnego
1 łyżka roztartych malin
1 łyżeczka musztardy (użyłam sarepskiej)
5-6 łyżek oliwy z oliwek
sól, pieprz
prażone pestki dyni
Cukinię pokrój w cienkie plasterki. Delikatnie skrop oliwą z oliwek, dopraw solą, pieprzem i ulubionymi ziołami (opcjonalnie). Wyłóż na papier do pieczenia i piecz ok. 10 min w 180 st. C lub zgriluj na patelni/grillu elektrycznym. Umyj i osusz liście szpinaku oraz rukoli. Pestki dyni upraż na suchej patellni.

W dość dużym naczyniu umieść ocet, maliny oraz musztardę. Cały czas mieszając trzepaczką dodawaj stopniowo oliwę, tak by powstały sos miał gładką, jednorodną konsystencję. Dopraw solą i pieprzem. Połącz ze szpinakiem, rukolą, cukinią oraz rozkruszoną fetą. Posyp prażonymi pestkami dyni i podawaj.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation