Kuchnia

Desery

Sorbet z czerwonych porzeczek z likierem cassis

Skladniki na 4-6 porcji:
400 g czerwonych porzeczek (dalam mrozone)
250 g cukru
50 ml smietany kremowki
1 lyzka sou z cytryny
2 lyzki likieru cassis (wg uznania)
1 listek zelatyny*

Zelatyne moczyc przez 5 min. w zimnej wodzie. Do malego rondelka wsypac cukier, wlac 250 ml wody, zagotowac i gotowac mieszajac ok. 2 min. az cukier calkowicie sie rozpusci. Zdjac rondelek z palnika, dodac napeczniala, dobrze odcisnieta zelatyne, rozpuscic ja w powstalym syropie, wystudzic.

Swieze porzeczki umyc, przebrac, oderwac od galazek (mrozone porzeczki rozmrozic). Zmiksowac na puree za pomoca blendera lub w malakserze a nastepnie przetrzec do miski przez sitko aby pozbyc sie pestek.

Puree z porzeczek wymieszac z 150 ml cukrowego syropu z zelazyna. Dodac smietane, sok z cytryny i ewentualnie likier cassis, wymieszac.

Przelac mase do maszynki do lodow i postepowac wg instrukcji. Mozna tez zrobic sorbet bez uzycia maszynki: w tym celu nalezy przelac mase do plastikowego lub metalowego pojemnika, przykryc i wstawic do zamrazarki. Co godzine wyjmowac sorbet i miksowac (ja mieszalam widelcem) aby pozbyc sie krysztalkow lodu. Przestajemy mieszac, kiedy masa jest juz mocno zamrozona.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation