Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

SZARLOTKA.

Składniki
na ciasto:3 szklanki mąki krupczatki
1 szklanka cukru
250g masła roślinnego
3 jaja
2 łyżeczki proszku
do pieczenia
aromat cytrynowy

Składniki
na nadzienie: ok. 2kg kwaśnych jabłekcukier -wg. uznania
(u mnie 2 łyżki)
ok. 1 łyżeczka cynamonu
bułka tarta

Mąkę przesiać z proszkiem.
Na stolnicy posiekać mąkę,
masło i cukier.
Dodać jajka i aromat.
Szybko zagnieść kruche ciasto.
Urwać ok. 1/3 , owinąć
folią i włożyć do zamrażalnika.
Resztę włożyć do lodówki na ok.1-2h.
Jabłka obrać, pokroić lub zetrzeć na tarce.
Podlać odrobiną wody i dusić pod
przykryciem aż powstanie mus.
Pod koniec dodać cukier i cynamon.
Odkryć i dusić do całkowitego odparowania płynu.
Odstawić do ostudzenia. Dno blaszki o wymiarach 25x36cm
wylepić większym kawałkiem ciasta.
Posypać bułką tartą.
Nałożyć jabłka.
Wierzch posypać ciastem z zamrażalnika.
Najwygodniej zetrzeć na tarce.
Piec ok. 50-60 minut
w 180 stopniach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation