Kuchnia
gotowanie
Deklas bezowy z kremem mascarpone i jeżynami
beza:
5 (200 g) białek
185 g cukru
110 g cukru pudru
150 g mączki migdałowej
krem:
3 żółtka
40 g cukru
150 g serka mascarpone
100 g śmietany 30 proc.
150 g jeżyn
Przygotuj deklas bezowy: do miski przesiej mączkę migdałową i cukier puder. Białka ubij ze zwykłym cukrem i ciągle miksując, małymi porcjami dodawaj mieszankę mąki i cukru, aż powstanie gładka masa. Masę przełóż na rozłożony na blasze pergamin i np. za pomocą szpryc uformuj 2 krążki o średnicy 16 cm. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz przez 25 minut. Następnie ostudź w piekarniku.
Przygotuj krem: utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę. W drugiej misce ubij na sztywno schłodzoną śmietankę. W kolejnej miksuj przez chwilę serek mascarpone, żeby był puszysty, następnie stopniowo dodawaj ubite żółtka z cukrem, a na koniec całość ręcznie, najlepiej rózgą, nie mikserem - połącz z bitą śmietaną i dodaj jeżyny. Gotowy krem nałóż na jeden ostudzony spód bezowy, na wierzch połóż drugi. Udekoruj świeżymi jeżynami.
Rada: Bezy możesz przygotować kilka dni wcześniej - należy je wtedy przechowywać w kartonowym pudełku w ciemnym, chłodnym miejscu.
Gotowy deser musi stać w lodówce. Z powodu wilgoci, po dwóch dniach będzie robił się miękki. Możesz tego uniknąć, jeśli będziesz go przechowywać w zamkniętym pojemniku bez dostępu wilgotnego powietrza.
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