Dziecko

do zrobienia

Rogaliki
Składniki:
-1 gotowe ciasto francuskie
-1 budyń waniliowy
-1/2l mleka
-4 łyżki cukru
-2 jabłka
-cynamon
-kawałek anyżu
-3 łyżki brązowego cukru
-2-3 łyżki roztopionego masła

Sposób wykonania:
Ciasto rozwijamy na blat, przecinamy wzdłóż na pół
następnie kroimy ciasto na trójkąty (jak na obrazku poniżej).
Budyń gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Studzimy.
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w drobną
kostkę.Jabłka przekładamy do garnka i stawiamy na małym ogniu
od czasu do czasu mieszając aby się nie przypaliły. Gdy jabłka
zmiękną dodajemy do garnka cynamon, anyż i brązowy cukier
całość gotujemy jeszcze 2 minuty. Jabłka studzimy.
Na każdy kawałek ciasta francuskiego nakładamy po łyżeczce
budyniu i jabłek, zawijamy rogale. Rogale kładziemy na
blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy je
rozropionym masłem. Pieczemy w temp. 180st.C przez
około 20minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation