Kuchnia

Przepisy

Rolada bezowa z bitą śmietaną
Składniki:

• 1 szklanka (250 ml) śmietanki kremówki
• 1/3 szklanki likieru orzechowego
• 1 łyżka cukru pudru, przesianego
• 150 ml białek
• 3/4 szklanki (165 g) drobnego cukru
• 1 łyżeczka octu winnego
• 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
• 1 laska wanilii, wyłuskane ziarenka
• cukier puder do posypania






Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Do miski wlać śmietankę, likier i cukier puder. Ubić na sztywny i gęsty krem. Odstawić. Blachę o wymiarach 34 x 25 cm i wysokości 4 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ubić białka na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, ubijać aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Wymieszać z octem, mąką i wanilią. Wyłożyć na przygotowaną blachę i piec przez 20 minut. Studzić w blasze przez 3 minuty, przełożyć na metalową kratkę wyłożoną papierem do pieczenia i studzić kolejne 3 minuty.
Przewrócić bezę na drugą stronę, ułożyć dłuższym bokiem do siebie i wyłożyć bitą śmietanę w środkowej części bezy, wzdłuż krótszego boku. Zwinąć w roladę od lewej do prawej strony (od krótszego boku). Posypać cukrem pudrem i pokroić. Podawać samą bez dodatków, z ulubionym dżemem lub owocami w zalewie
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation