Kuchnia

Na ciepło

Ciasto francuskie z pieczonymi warzywami i jajkiem


Składniki: (6 porcji)

1 czerwona papryka, pokrojona w słupki
1 czerwona cebula, pokrojona w księżyce
7 jajek (1 rozbełtane do smarowania)
kilka gałązek świeżego tymianku
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka suszonej kolendry
6 łyżek oliwy
natka pietruszki, posiekana
1 opakowanie ciasta francuskiego
12 łyżek kwaśnej śmietany
sól, pieprz



Jeśli rano nie macie za bardzo czasu, proponujemy przygotowanie warzyw dzień wcześniej, bo zajmuje to ok. 30 min. Piekarnik rozgrzejcie do temp. 180'C. Pokrojone warzywa wrzućcie do miski, dodajcie wszystkie przyprawy i zalejcie oliwą, dobrze wymieszajcie. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłóżcie warzywa (my robiliśmy to na patelni, którą można używać w piecach) i wstawcie na ok. 30 min do piekarnika. Od czasu do czasu je przewracajcie, żeby się nie przypaliły w jednym miejscu. Warzywa odstawcie do ostygnięcia. Ciasto francuskie podzielcie na 6 kwadratów, każdy z nich natnijcie dookoła, tworząc ramę, zostawiając rant ok 2-3 cm, uważajcie, żeby nie przeciąć ciasta. Nakłujcie środki widelcem, całość posmarujcie rozbełtanym jajkiem. Na środek wyłóżcie po 2 łyżki śmietany i rozsmarujcie, zostawiając rant. Wyłóżcie na śmietanę upieczone warzywa, zostawiając na środku trochę miejsca na jajko, które wbijecie tam później. Wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 180'C na 10 min, wyjmijcie, wbijcie po 1 jajku na każdy kawałek i znów wstawcie na kolejne 10 min, aż się zetną jajka. Posólcie, popieprzcie i posypcie świeżą pietruszką. Podawajcie ciepłe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation